Jag - en pysseltant

räknare
besöksräknare
Jag är en pysseltant

Idag kom jag på det. Ja, jag är en pysseltant. En sådan där liten tjej som bara fullkomligt älskar att gå omkring och pyssla. Jag älskar att påta i jorden med mina fina blomster. Jag älskar att göra det fint i mitt hem. Att måla, feja och dona.

Ja, jag till och med mår bra av att städa. I måttliga mängder då. Dock är detta inget man ska säga till sin sambo. För då kan det lätt bli att jag blir den enda som städar – jämt! Riktigt SÅ roligt är det ju inte.

Du kan likna det med när du var liten och tänkte att:

"nu… nu ska jag nog ta och göra mamma och pappa glada och städa mitt rum.”

Du smyger ut för att hämta dammsugaren, städhinken och annat smått och gott som behövs för att göra ett tonårsflickrum rent. Bäst som du smyger förbi köksdörren där mamma och pappa sitter vid köksbordet hör du en klar stämma, som nästan får dig att hoppa till:

- ”Nilla… Nu MÅSTE du faktiskt ta och städa upp i ditt rum. Bums.”

Där försvann hela lusten att städa.

Nej, det är inte kul att göra något på kommando eller för att man måste. Det ska kännas roligt, skönt och avkopplande.

När jag har mina lediga dagar och ingen är hemma, som idag. Då sov jag först ut så länge jag själv ville. När jag vaknade låg, jag kvar i sängen och liksom bara kände hur avslappnad och skönt det var att ligga där. Tittade lite träden som vajade utanför i vinden.

Sen gick jag upp. Satte på kaffebryggan. Gjorde mina toalettbestyr. Satte på musik. Idag blev det Abba. Ja, så gammal är jag faktiskt. Tycker de är riktigt bra, får jag väl erkänna.

När jag var liten mimade jag och min bästis till dem, mest hela tiden. Med så där jättemycket läppglans. Ni minns kanske, det där läppglanset som fanns i en liten avlång glasflaska och en liten kula längst upp. ”Lippgoss”, tror jag det hette.
Om man bet ut kulan, man måste ha en viss teknik för att kunna få ut den med munnen. Om man lyckades med det, smakade det läppglanset jättegott. Nyttigt var det nog inte men gott var det. Luktade mint, jordgubb, smultron och Bugg har jag för mig. Mmmm, Bugg-smaken var god.

När jag satt på musiken för dagen, så högt som jag ville ha den. När ingen mer än jag och katten Sture är hemma får man det. Ha så högt man vill, dansa runt och se urlöjlig ut. Bara fjanta sig.

Om det är fint väder som idag, tar jag och öppnar altandörren och dricker mitt kaffe ute på altanen. Det är fortfarande för kallt att sitta någon annanstans. Jag har hittat det bästa stället där det är varmast just nu. Det är precis bakom altandörren, på trappan till köket.

Ja, där satt Sture och jag och mös till vårens första strålar och avnjöt morgonkaffet, som för vissa andra nog skulle kalla för 11-kaffet. För Sture och mig var det morgon.

Sedan satte jag igång. Det plantor var som skulle sättas om. Dammsugning skulle göras. Skurade golv och dammade. I min egen takt. Allt till tonerna av Abba, denna dag.

Det är en härligt ledig dag för mig är. Pratade lite i telefon med en kär vän. Det fick mig på ännu bättre humör.

När klockan slog 15 skulle Malte hämtas på dagis. När vi kom hem blev det fika. Imorgon måste vi baka nya bullar, för de tog slut idag. Malte vill alltid ha bullar när han kommer hem. Det duger icke med köpe-bullar. Nä, mammas hembakta ska det vara. Undra om det är något typiskt manligt. Att alltid tycka bäst om mammas köttbullar, bullar och köttfärssås?

Idag satte i alla fall, Malte och jag igång med lite påsk-pyssel. Det tycker jag är jätteroligt. Malte också, fast bara i sisådär max en timme. Jag tycker det är roligt hur länge som helst. Blir nästan som i trans när jag håller på.

När pappa Micke kom hem, åt vi. Jag ser alltid till att ha maten klar då. Ja, jag vet att jag skämmer bort alla jag råkar bo ihop med. Vet att det är mitt eget fel och så men jag kan inte hjälpa det. Också har jag hört att:

”kärleken till en man, går genom magen?”.

När klockan slog åtta var det dags för Malte att lägga sig. Det tyckte alla, utom Malte då.

Vad Micke gör då, för att få honom på bättre humör, är att busa och spralla upp honom. Bara för att sedan lämpa över jobbet att varva ner honom till mig.

Ja, vi är bra på olika saker. Det finns saker männen är bättre på och det finns saker kvinnor är bättre på.

Kraaaaaaam n

PS. jag slänger in lite bilder på 1. En söt liten kycklig i gröngräset utanför min altandörr, 2. Maltes påskpyssel, 3. De första Vitsipporna som jag hittade idag i min Ekdunge. Japp – det är vår!!!